Otsib...
teisipäev, 18. veebruar 2014
teisipäev, veebruar 18, 2014

Kas arvuti kõvaketas on korras?

Enamik kasutajaid hoiavad kõik olulised failid ja pildid ainsate koopiatena oma arvutis. Need kes on juba korra kogenud nende kaotusevalu lisanud valikusse tagavarakoopia kas välisel kõvakettal, DVD-l või kasutab mõnda pilveteenust.
Üldjuhul kõvaketta suremine ei hüüa tulles, kuid on alati ka erandeid. Kui on vähegi kahtlus oleks mõistlik oma arvuti kõvaketast kontrollida. Üheks heaks programmiks on HDTune.
HDTune võimaldab testida kõvaketta kiirusenäitajaid, korrasolekut, kontrollida vigaste sektorite olemasolu, kustutada jäädavalt kogu ketta sisu ja palju muud. Programmist on olemas nii tasuline, kui ka tasuta versioon. Tavakasutajale piisab tasuta versioonist, et saada ülevaade kõvaketta olukorrast.

Allpool oleval pildil on ühe kõvaketta SMART info. Status peaks olema kõigil ridadel "ok". Kui mõned read on märgitud kollase värviga tuleks tähelepnelikumalt jälgida mis infoga on seal tegemist. Üldjuhul tähendab kollane värvus hoiatust peagi ületatavast normaalsest piirmäärast. Kui rida on juba värvunud punaseks tuleks kiiresti ühendust võtta spetsialistiga ja hakata tagavarakoopiaid tegema.
Peamised näitajad millele tähelepanu pöörata on "Reallocated Sector Count", "Spin retry Count" ja "Current pending sector count". Pean siinkohal mainima, et alati ei näita programmid ketta kohta õigust (ikka esineb erandeid) ja info analüüsimine on omaette teadus.

Teine vajalik funktsioon on vigade kontroll. Seda kasutatakse tavaliselt kui ostetakse kasutatud kõvaketas ja soovitakse teha selgeks kas see on korras. Kindlasti ei tohiks kasutada "Quick scan" ehk siis kiirkontrolli, sest see ei anna õiget tulemust. Nagu allpool olevalt pildilt näha ei ole selle kettaga asjalood sugugi head kuna kokku on 1,9% kahjustatud piirkondi.
Edu kõigile oma kõvaketaste kontrollimisel ja küsimuste korral olen nõus aitama. Järgmiseks toon teieni ilmselt ühe programmi millega saab kaotsiläinud andmed kõvakettalt taastada.

0 kommentaari:

Postita kommentaar

 
Back to top!